0

Ostoskorisi on tyhjä

09.01.2022 3 min lukuaika

Kuinka valita vapaalaskusiteet ja mitä huomioida vapaalasku ja tourin siteiden valinnassa? Vapaalaskusiteet eli touring-siteet mahdollistavat vapaan liikkumisen lumisilla tuntureilla ja vuorenrinteillä. Touring-siteissä kantapää pääsee liikkumaan vapaasti ylös ja alas mahdollistaen siten perinteisen hiihtotyylin ja skinnailun ylämäkeen. Ennen alamäkeen suuntaamista kantapään voi lukita takaisin kiinni siteeseen ja lasketella normaalisti jalat tukevasti vierekkäin. Touring-siteitä löytyy muiden vapaalaskuvälineiden tapaan monipuolisesti ultrakevyistä tech-siteistä raskaampiin frame-siteisiin ja hybrideihin niiden väliltä. 

 

 

Tech-siteet

Kevyet tech-siteet on suunniteltu etenkin helpottamaan skinnailua. Tech-siteiden etukappale kiinnittyy pinneillä monon kärjessä oleviin insertteihin eli pieniin koloihin, joka mahdollistaa jaloille luonnollisemman liikeradan ja tekee hiihtämisestä siten mukavampaa. Hyvän hiihtoasennon mahdollistamiseksi takakappaletta voi korottaa tarvittaessa jyrkässä ylämäessä. Monon kantapää lukitaan tech-siteeseen ennen alamäkeen suuntaamista.

Frame-siteet 

Frame-siteet muistuttavat enemmän perinteisiä alppisiteitä, mutta mahdollistavat myös satunnaisen suuntaamisen takamaastoon. Frame-siteillä skinnatessa koko side takakappaleineen liikkuu jalan mukana, jolloin liikkuminen on raskaampaa kuin tech-siteillä. Frame-siteet ovat vähemmän ihanteelliset pidemmille hiihtomatkoille. Frame-siteet voivat olla hyvä vaihtoehto silloin jos omistaa jo entuudestaan alppimonot eikä halua sijoittaa uusiin tech-inserteillä varustettuihin touring-monoihin tai jos skinnailee vain ajoittain hoidettujen rinteiden läheisyydessä.

Hybridisiteet

Hybridisiteet yhdistävät tech-siteiden hiihdettävyyden totuttuihin alppisiteiden laskuominaisuuksien vaatimuksiin. Yhdistämällä tech-siteiden kevyen etukappaleen perinteisempään alppisiteen takaosaan kokonaisuus säilyttää hyvät laskuominaisuudet ja hiihdettävyyden. Takakappaleen avulla laskutuntuma säilyy parempana ja säädettävyytensä ansiosta mahdollistaa agressiivisemman laskutyylin. Tech-siteen etuosalla jalkojen liikerata pysyy luonnollisen hiihtäessä, joka tekee skinnailusta miellyttävää.

Ultrakevyet tech-siteet

Ultrakevyet tech-siteet on tarkoitettu yhdistämään joko kisakireisiin ski mountaineering -välineisiin tai varusteisiin, joiden lisäksi mukaan pakataan mm. köysiä, kiipeilyvaljaita ja nousurautoja. Siteiden keveys on saatu karsimalla niistä pois kaikki mahdollinen, kuten jarrut ja ylimääräiset säätömahdollisuudet. Ultrakevyet varusteet sopivat siis vuorenvalloittajille ja skimoilijoille, jotka haluavat niin kevyet laskuvälineet kuin mahdollista.

Telemark-siteissä kantapää on vapaa ylä- ja alamäessä, jolloin laskutekniikka on myös huomattavasti erilainen.

 

 

 

DIN-arvo

Lasketellessa sattuu ja tapahtuu. Vapaalaskiessa  esimerkiksi lumiolosuhteet voi vaihdella paljon yhdenkin laskun aikana ja yhtäkkinen muutos saattaa heittää laskijan ympäri. Tällaisissa tilanteissa on hyvä, että side antaa periksi polvilumpion tai sääriluun sijaan. Siteet on suunniteltu vapauttamaan monon irti tarpeeksi kovien voimien kohdistuessa niihin. Koska laskettelijoita ja laskutyylejä on paljon erilaisia, useimmissa siteissä laukeamiseen vaadittua voimaa voi säädellä ns. DIN-arvolla. Oikea DIN-arvo valitaan ottamalla huomioon laskijan pituus, paino, ikä ja taitotaso. 

Esimerkiksi n. 175-180 cm pitkällä ja 70-80 kg painavalla aloittelijalla tai harrastajalla DIN-arvo voi olla jotain 5-8 väliltä riippuen taitotasosta ja laskutyylistä, ja kokeneemmalla siitä ylöspäin. DIN-arvo kannattaa laittaa aluksi mieluummin liian herkäksi kuin kireäksi.

Jos side laukeaa ennenaikaisesti esimerkiksi kovassa käännöksessä kannattaa miettiä johtuiko se esimerkiksi huonosti asetetusta tai jäisestä monosta ennenkuin vääntää DIN-arvoa tiukemmalle.

Siteen elastisuus

Laskiessa siteeseen kohdistuu erilaisia laskijan ja alustan synnyttämiä voimia. Alamäkeen suuntaava laskija käyttää voimaa käännöksiin, hyppyihin ja ländeihin joka välittyy monojen kautta siteisiin ja siteistä suksiin. Elastisuudella tarkoitetaan sitä miten siteet joustavat ja estävät eräänlaisina iskunvaimentimena ennenaikaista siteiden laukeamista. Siteen hyvät elastiset ominaisuudet mahdollistavat siten vapaamman laskemisen.

 

 

Mitkä siteet tulisi valita?

Siteiden valinnassa tulee ensisijiaisesti miettiä haluaako painottaa ylämäki- vai alamäkiominaisuuksia. Pitkille ylämäkipainotteisille hiihtovaelluksille on luonnollista valita kevyiden ja kapeiden suksien pariksi yhtälailla kevyet tech-siteet, joilla skinnailu on huomattavasti helpompaa. Tech-siteet on suunniteltu hiihtovaelluksille takamaastoon ja olosuhteisiin, joissa välineiden keveys on tärkeintä. Keveys on saatu aikaan laskuominaisuuksia tinkimällä. Tech-siteiden säätömahdollisuudet ovat rajoitetummat kuin hybridisiteissä ja siten niillä ei esimerkiksi voi laskea yhtä aggressiivisesti tinkimättä turvallisuudesta. Hybridiside onkin paras vaihtoehto kun hiihtämisen määrä ja verttimetrit pysyvät kohtuullisina.

Siteitä valitessa tulisi aina miettiä kokonaisuutta, välineiden yhteensopivuutta sekä pohtia tarkkaan ja rehellisesti millaiseen vapaalaskuun välineitä on hankkimassa.

 Osta siteet tästä linkistä

 

Jos jokin vapaalaskusiteiden valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.