0

Ostoskorisi on tyhjä

23.10.2021 4 min lukuaika

Viimeistään pimenevien syysiltojen lähestyessä jokaisen retkeilijän reppuun kuuluu vakiovarusteena otsalamppu. Kun ilta laskeutuu leirin ylle otsalamppu vapauttaa kädet löytämään tärkeät varusteet rinkan kätköistä. Otsalamppu on myös ehdoton varuste kaikille maastopyöräilijöille, vapaalaskijoille, polkujuoksijoille ja muille luonnossa liikkujille vuoden pimeimpinä kuukausina. Jokainen aktiviteetti vaatii kuitenkin omanlaisensa valonlähteen ja valikoima on laaja. Alla muutamia vinkkejä oikeanlaisen otsalampun valintaan.

Osta otsalamppu tästä

Valovoima

Eri aktiviteetit vaativat otsalampulta erilaista valotehoa. Teltan suojissa puuhasteluun riittää vähempi määrä valoa kuin vapaalaskuun talven pimeimpänä aikana.

Otsalamppujen kirkkaus ilmoitetaan lumeneina (lm) Mitä nopeammin liikkuu luonnossa, sitä enemmän kaipaa otsalampultaan kirkkautta eli lumeneita. Jos aikoo vaeltaa päivän valossa ja lamppua tarvitaan lähinnä leirielämään, matkalle  riittää lamppu joka tuottaa 100-200 lumenta. Vapaalaskija taas tuntee varmasti olonsa turvallisemmaksi laskiessaan kaamoksen aikaan vuorilla ja tuntureilla yli 2000 lumenin otsalampun kanssa.

Mitä tehokkaampi lamppu, sitä enemmän virtaa se kuluttaa. Kirkkaimpien otsalamppujen mukana tulee siksi myös monesti isompi akku. Isompi ja painavampi akku saattaa kuitenkin olla esimerkiksi grammoja viilaavalle polku-ultraajalle kömpelö ratkaisu. Kirkkain lamppu ei siis aina ole välttämättä paras lamppu. Sopiva lamppu on siis riittävän kirkas ja akku kestää riittävän pitkään. Eipä ole pahitteeksi jos lamppu myös painaa mahdollisimman vähän.

Valovoimaa tutkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myyntipakkauksen takaosaan, sillä monesta lampusta saadaan hetkellisesti otettua paljon tehoa irti, joka mieluusti ilmoitetaan myyntipakkauksen maksivalotehona. Tämä maksimi yleensä kestää vain 30sec tai alle, jonka jälkeen valoteho jatkaa tippumistaan portaittain koko akun kapasiteetin ajan. Osa lampuista, kuten Moonlight Mountaingearin lamput, osa Petzlin ja Blackdiamondin lampuista on suunniteltu siten että maksimiteho on verrattain pienempi kuin vastaavissa toisissa lampuissa, mutta lampusta saadaan tehoa tasaisesti irti lähes koko akun kapasiteetin ajan.

Valovoimassa kannattaa huomioida käyttölämpötila. Kylmä ei ole niin paha kuin kuuma, sillä mitä isompiin lumene-lukuihin mennään, korostuu valaisimien viilennys ja kaikista tehokkaimmissa lampuissa (5000+ lm) on yleensä valaisinpäässä erillinen tuuletin. Jukolan viesti kesäyönä on hyvä esimerkki ongelmasta jossa lamppu voi kuumentua niin paljon että se alkaa himmentämään itseään ettei se ylikuumene. Osa lampuista voi silti kuumentua sellaisiksi ettei niihin pysty koskemaan käytön jälkeen. Tämä kannattaa huomioida mm. hupun käytössä. Jos mahdollista, otsalampun akkua ei kannata kytkeä kiinni valaisimeen muulloin kuin käytettäessä valaisinta. Tehokas valaisin saattaa helposti sulattaa reppuun reiän jos lamppu menee repussa itsekseen päälle.

Treeline henkilökunnan suosikki otsalamput: vaeltamiseenpolkujuoksuun, vapaalaskuun, maastopyöräilyyn ja yleislampuksi autoon ja leirielämään.

 

Valokeila

Pelkät lumenit eivät kerro kuinka hyvin otsalamppu toimii pimeässä. Kirkkainkin lamppu voi olla hyödytön jos valokeila suuntautuu vain pistemmäisesti tiettyyn kohtaan polkua. Tämä korostuu varsinkin metsämaastossa jossa tilanteet tulevat nopeammin. Näissä tilanteissa laaja keila on ehdoton, jotta nähdään jalkoihin tai pyörän eteen, mutta nähdään myös reilusti eteenpäin tulevat tilanteet. Sama korostuu myös vapaalaskussa varsinkin metsämaastossa. Kapea keila on omiaan varsinkin avoimilla alueilla, joissa pitää vain nähdä maastonmuotoja kaukaa ja suunnistaa niiden mukaan. Ei siis kannata liikaa tuijottaa pelkkää valaisimen maksimikantamaa, vaan yhdistää valotehoa keilan muotoon ja omaan käyttötarkoitukseen.


Virtalähde

Otsalampuissa käytetään joko litium-paristoja tai NiMH-akkuja. Osaan malleista sopii molemmat, jolloin varavirtaa on kätevä kuljettaa mukana paristojen muodossa. Pidemmille reissuille kannattaa pakata mukaan joko lisäakku tai riittävä määrä paristoja. Akkumallisia otsalamppuja saa usein ladattua suoraan USB-kaapelilla, joten varavirtalähdekin voi toimia hyvänä vaihtoehtona. Varavirtaratkaisua tehdessä on hyvä huomioida, että paristoilla otsalamppu voi antaa hieman heikommin valovoimaa kuin akulla ja pidemmällä aikavälillä paristot tulevat maksamaan enemmän kuin lisäakku. Lisäksi paristot kuormittavat luontoa pidempi-ikäisiä akkuja enemmän.

Tehokkaimmat otsalamput vievät enemmän virtaa, joten niiden mukana tulee monesti myös isompi akku. Otsalamppujen käyttömukavuuden lisäämiseksi isot akut on yleensä sijoitettu takaraivon puolelle. Markkinoilla on olemassa myös malleja, joissa akun voi jatkokaapelin avulla sijoittaa takin alle taskuun, jossa se on kätevämpi kantaa ja pitää lämpimämpänä kylmimpinä aikoina. Kylmyys vaikuttaa merkittävästä akun kestoon. Esimerkiksi Moonlight Mountaingear valaisimissa tulee automaattisesti mukana 1m mittainen jatkojohto jonka avulla saat akun kätevästi takintaskuun.

Akun kesto

Otsalamppujen akun kesto on ilmoitettu myyntipakkauksessa. Mitä tehokkaampi lamppu sitä tehokkaammin se syö virtaa. Monessa mallissa valotehoa voi säätää ja siten eri tehokkuuksilla akku kestää eri pituisen ajan. Ota huomioon, että ilmoitettu kestoaika on täydellä latauksella, huoneenlämmössä jne. kylmemmissä oloissa akku tulee pitää lämpimänä esimerkiksi takin sisällä, että kestoaika vastaa valmistajan ilmoittamaa aikaa.

Markkinoilla on myös otsalamppuja, joissa valonvoimakkuus on reguloitu. Reguloitu valonvoimakkuus tarkoittaa sitä, että lamppu ei himmene virran lähestyessä loppuaan, vaan valoteho pysyy lähes samana koko akunkeston ajan.

Pölyn- ja vedenkestävyys

Otsalamppujen pölyn- ja vedenkestävyyttä kuvamaan on luotu IP-luokitus (international protection). Luokitus on kaksinumeroinen. Ensimmäinen numero tarkoittaa pölynkestävyyttä ja jälkimmäinen vedenkestävyyttä. Pölynkestävyyden asteikko on 0-6 ja vedenkestävyyden 0-8.

Useimman otsalampun IP-luokitus on IPX4, joka tarkoittaa että otsalamppu on roiskevesitiivis, mutta pölynkestävyyttä ei ole testattu. Suurin mahdollinen luokitus IP68 tarkoittaa, että lamppu on täysin pölytiivis ja kestää jatkuvaa upottamista veteen (1m syvyyten 30min). 

Kuinka vertailla otsalamppuja?

Otsalamppujen ledejä on monenlaisia eri valmistajilla, mutta suurimmat erot lamppujen välillä kuitenkin tulee valaisimien ohjelmoinneissa ja käyttötarkoituksissa. Kun alat vertailemaan valaisimia, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

    1. Akun kapasiteetti verrattuna ilmoitettuihin lumenimääriin. Esimerkiksi: 2 cells, 9,600mAh (3.7V) akkukapasiteetilla voidaan saavuttaa jatkuva valoteho 2000lm luokassa, mutta jos joku lupaa että tällä kapasiteetilla voidaan saavuttaa 12 000lm teho, kannattaa tarkistaa kauanko valoteho kestää.
    2. Kun otsalampun valotehoa ilmoitetaan metreissä, katso mille alalle keila suuntautuu. Jos tuijotat vain maksimimetrejä ja harrastat esimerkiksi juoksua, ei keila välttämättä näytä ollenkaan jalkoihisi, tai jos ohjaat valon jalkoihin, se peilaa valon takaisin ja sokaisee.
    3. Otsalampun kiinnitys kannattaa valita sen mukaan missä tulet valaisinta käyttämään. Pelkkä panta ei yleensä riitä pitämään vauhtilajeissa lamppua paikoillaan, jolloin pään ylimenevä pantaosa tulee pakolliseksi. Jos käytät valaisinta pyörässä, laskettelukypärässä, otsavalaisimessa, jne, universaali kiinnitys kuten GoPro kiinnitys tulee hyvin käteväksi ja nopeaksi tavaksi vaihtaa lamppu paikasta toiseen.
    4. Valon säätö: riittääkö portaittainen säätö vai kaipaatko reaktiivista automaattisäätöä tai liukuvaa säätöä valoteholle. Kaikkia on saatavilla, mutta kannattaa nämä valita oman käyttötarkoituksensa mukaan. Yleensä kun ominaisuuksia lisätään, myös valaisinpään koko kasvaa ja painoa tulee otsalle nopeasti lisää.
    5. Akku otsalle, takaraivolle vai taskuun? Kannattaa miettiä käyttötarkoituksen mukaan. Pienissä lampuissa akku kestää ihan hyvin otsallakin, mutta tehokkaissa valaisimissa kylmä vie helposti tehoja ja käyttöaikaa pois lampulta.

Muut ominaisuudet

Otsalampuista löytyy lukuisia muita pieniä ominaisuuksia, jotka voivat helpotta niiden käyttöä.

  • Punavalo - säilyttää pimeänäön eikä häiritse telttakumppaneita yöllisillä vessakäynneillä.
  • Vihreä valo - Samat ominaisuudet kuin punaisessa, mutta helpottaa myös verijäljen seuraamista metsästyksessä
  • Asennonsäätö - mahdollistaa valon kallistamisen ja on kätevä silloin kun ei haluta soikaista vastaantulevia vaeltajia tai keskustelukavereita leirissä. 
  • Lukitus - otsalampun voi lukita niin ettei se mene vahingossa päälle rinkassa.
  • Reaktiivisuus - säätää automaattisesti valotehoa himmeämmälle kun otsalamppuun heijastuu valoa. Kätevä ominaisuus kartan kanssa vaeltaessa.
  • Automaattinen sammutus osassa lasten valaisimia.

Osta otsalamppu tästä

Jos jokin otsalampuissa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.