0

Ostoskorisi on tyhjä

01.07.2022 2 min lukuaika

 


Pääsin viettämään juhannusta vanhempieni kesämökillä Kustavissa. Mökki sijaitsee kahden hehtaarin saarella, jonne kuljetaan veneellä mantereen puolelta. Olen jo useiden vuosien ajan kipuillut, miten saisin muuten niin ihanan mökkielämän yhdistettyä kesäisiin urheilutreeneihin. Laiturijumpat, saaren ympäri juoksut, porrastreenit, kiipeilyt, soutaminen ja avovesiuinti on kaikki kokeiltu mutta tänä kesänä löysin yhden lajin ylitse muiden: vesijuoksun!

Vesijuoksu on kesän helteiden ja saaristoelon aikana oiva tapa saada tehtyä mukavasti juoksunomaista treeniä. © Samuli Tiainen


Mökkisaari ilmasta nähtynä. Tämän ympäri on useasti tullut uitua mutta nyt vaihdoinkin uinnin juoksuun. © Samuli Tiainen


Olin tuttuun tapaan pakannut mökkikassiini mukaan märkäpuvun. Olen jo pitkään harrastanut saaren ympäri uintia mökillä mutta saaristomeren olosuhteet ovat usein lajiin hieman haastavat. Vesi on harvoin niin lämmintä, että pään pitäminen veden alla olisi mukavaa. Lämpö karkaa nopeasti pään kautta ja uinnit jäävät usein lyhyiksi kun kylmyys alkaa jäykistää uimaria. Täytyy tosin myöntää, etten ole kokeillut laittaa pipoa uimalakin päälle, mitä jotkut uimariystäväni ovat suositelleet. Tänäkin vuonna mökille saapuessamme oli merivesi sen verran viileää, ettei vapaauinti pää pinnan alla houkutellut. Olin seuraillut somessa useiden kavereideni vesijuoksentelua ja siitä kekkasin kokeilla itsekin juoksua uinnin sijaan. Heti ensi metrit juostuani tajusin, että tämä se on se mökkilaji! Uintiin verrattuna ehdoton etu on, että pää pysyy veden päällä, jolloin kylmä ei pääse ytimiin ja juoksun ohessa saa ihailla saaristoluontoa ja maisemia. Vauhti on hidas, joten ympäristöä ehtii ajan kanssa tarkkailla. Kerrankin vesijuoksun muoto, jossa ei tule kahden minuutin välein vilkuiltua kelloa vaan puuha on oikeasti mukavaa! Märkäpuku kelluttaa sopivasti, joten juoksuvyötä ei tarvitse. Sukat pidin jalassa ja avantouintiin suunnitellut hanskat otan ensi kerralla mukaan, sillä sormet ja varpaat voivat kylmässä vedessä kylmettyä. Lippis, hyvät aurinkolasit ja aurinkorasva 50+ UV-suojakertoimella ovat ehdoton varuste aurinkoisilla keleillä, sillä meren heijastus moninkertaistaa säderasituksen. Hellekeleillä vesijuoksu on myös perinteistä juoksua huomattavasti miellyttävämpi laji ja märkkärinkin voi lämpimissä vesissä vaihtaa tavalliseen uikkariin. Huomiovärillä verhoiltu pullari on turvallisuustekijä, sillä sen avulla muut vesillä liikkujat näkevät uimarin/juoksijan ja siihen voi esim suonenvedon iskiessä turvautua kellukkeena. Yksin ei kannata uimaan tai vesijuoksemaan avovesiin lähteä vaan ottaa kaveri mukaan joko veteen tai veneeseen mukaan. Erityisesti vesijuostessa ehtii mukavasti jutustella sutimisen lomassa.


Sain hengenpelastajikseni kokonaisen soutuveneellisen hyvää seuraa <3 © Samuli Tiainen 

 

Saaren ympäri juoksu saa siis jatkossa uuden merkityksen ja vesijuoksu pääsee varmasti ykköslajiksi tulevilla mökkireissuilla. Aina ei kuitenkaan tarvitse keksiä parasta treeniä viikonloppureissulle. Mökillä voi ottaa myös ihan vain rennosti ja saariston treenitön irtiotto voi olla kokonaisuuden kannalta jopa parempi. Mutta mikäli mökkeilet pitkiä pätkiä vesistön äärellä tai juoksu ei perinteisessä muodossaan esimerkiksi vamman vuoksi onnistu niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan avovesijuoksua! Aiemmin pakkopullalta maistunut laji sai maiseman muutoksen myötä ihan uuden viehätyksen!



Kesäterveisin


Julia


P.S. Seikkailujani, treenejäni ja tekemisiäni voi seurailla somen puolellaInstagramissa jaFacebookissa :)

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.