0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 4 min lukuaika

Retkikeittimen valintaopas

Jos haaveilet lämpimästä ruuasta syysretkellä tai kupposesta kuumaa juotavaa talven hiihtovaelluksella, kannattaa mukaan pakata oikeanlainen retkikeitin. Retkikeittimet jaetaan karkeasti kolmeen eri kategoriaan ja kussakin kategoriassa riittää monia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Haudutettavasta reissu-gourmeesta haaveilevan retkikeittiömestarin ja pelkkiä riisinuudeleita hotkivan kevytretkeilijän kannattaa siis pakata mukaan erilaiset retkikeittiöt.

Retkikeittimet

Retkikeittimet jaetaan karkeasti kolmeen eri kategoriaan sen perusteella, mitä polttoainetta keittimessä käytetään ja miten sitä poltetaan. Retkikeittimet eroavat toisistaan myös siinä miten tehokkaasti ne käyttävät polttoainetta, ja kuinka nopeasti keittimellä voi keittää vettä. Lisäksi retkikeittimien koko ja paino vaihtelee malleittain.

Kaasupatruunoilla toimivat kaasukeittimet ovat yksinkertaisia, helppokäyttöisiä, kevyitä ja sopivat erinoimaisesti retkille ja vaelluksille keväästä syksyyn. Talvikäytössä kylmyys saattaa vaikeuttaa kaasukeittimien käyttöä.

Bensakeittimet eli monipolttoainekeittimet sopivat pitkille vaelluksille ja erityisesti kylmiin olosuhteisiin sekä ohueen ilmanalaan vuorille. Bensakeitin on monipuolinen retkikeitin, joka  toimii lähes millä polttoaineella tahansa (poislukien denaturoidut alkoholit). Monipuolisuutensa ansiosta se sopii erinomaisesti pitkille reissuille, koville pakkasille, ohueen ilmanalaan ja retkille, joissa saatavilla olevan polttoaineen laatu on arvoitus.

Risukeitin on hyvä vaihtoehto nuotion tekemiselle. Keitin on ekologinen valinta, joka ei kuluta maaperään. Risukeittimessä yhdistyy perinteisen spriikeittimen (eli tutummin Trangian) ja leirinuotion ominaisuudet. Risukeitintä voi käyttää perinteisen spriikeittimen polttimon lisäksi polttoainepaloilla sekä kaikella orgaanisella ja palavalla aineella, kuten oksilla, kaarnalla tai miksei jopa kävyillä. Risukeitin on verrattavissa avotulentekoon, joten sen käyttöä rajoittavat metsäpalovaroitusten lisäksi muut haastavat sääolosuhteet.

Selaa valikoimamme retkikeittimiä tästä linkistä

Kaasukeittimet

Kaasukeitin on varma valinta kevään, kesän ja syksyn vaelluksille. Se on helppokäyttöinen ja vaivaton retkellä, ja voi mallista riippuen olla yllättävän kevyt ja pakkautua pieneen tilaan. Kaasukeittimen polttimo yksinkertaisesti vain kierretään kiinni kaasupatruunaan, jossa esipaineistettu kaasuseos on valmiina käyttöön. Kaasukeittimen liekkiä voi halutessaan säätää, ja siten sopii esimerkiksi haudutettujen retkiruokien valmistukseen. Liekin voi myös halutessaan sammuttaa kesken kokkailun ja polttimon kiertää irti kaasupatruunasta, toisin kuin perinteisissä spriikeittimissä, joissa liekin pitää antaa palaa loppuun ennen keittimen pois pakkaamista. Kaasupatruunat eivät vuoda ja ovat siten myös turvallisia käyttää. Valikoimastamme löytyy kaasukeitin malleja, kuten Primuksen Power Trail -keitin, jossa on keittimen tehoa kylmässä ja ohuessa ilmanalassa lisäävä paineensäätöventtiili.

Ilman paineensäätöventtiiliä kaasukeittimen teho laskee kylmässä. Kovilla pakkasilla paine kaasupatruunan sisällä laskee ja kaasukeitin voi tällöin olla käyttökelvoton. Muihin retkikeittimiin verrattuna kaasu on myös hieman tyyriimpää ja tyhjät patruunat pitää kantaa mukana koko reissun ajan lähimmälle kierrätyspisteelle vaarallisena jätteenä.

Integroiduissa kaasukeittimissä eli seikkailukeittimissä polttimo on sisäärakennettu kattilaan ja kaasupatruunan saa kierrettyä keittimeen kiinni niin, että se luo mahdollisimman hyvän tuulensuojan. Yhdessä tämä kokonaisuus keittää vettä erittäin tehokkaasti ja nopeasti säästäen samalla kaasua ja aikaa. Seikkailukeittimet ovat tehtykin lähinnä vedenkeittämistä varten ääriolosuhteisiin, vaikka markkinoille on kehitetty isompaan kokkailuun soveltuvia malleja.

Tsekkaa tehokkain ja nopein seikkailukeitin tästä linkistä

Isompaan retkikokkailuun apua saa letkullisesta kaasukeittimestä, jossa polttimo on erillään kaasupatruunasta. Letkullinen polttimo mahdollistaa tukevamman alustan kattiloille ja kaasupatruunan käytön ylösalaisin, jolloin kaasun saa toimimaan paremmin kylmissä olosuhteissa.

Monipolttoainekeittimet eli bensakeittimet

Bensakeitin toimii nimensä mukaisesti bensiinillä ja sen eri johdannaisilla, kuten dieselillä ja kerosiinilla. Bensakeitintä suositellaan kuitenkin käytettävän ensisijaisesti puhdistetulla bensiinillä, joka palaa puhtaasti ja helpottaa pitämään keittimen toimintakykyisenä. Epäpuhtaista polttoaineista syntyvä noki voi tukkia bensakeittimen suuttimet.

Bensakeittimen mukana tulee erilaisia suuttimia eri polttoainetyypeille sekä letku ja polttoainepullo. Bensakeitin vaatii ennen jokaista käyttöä lyhyen esilämmityksen, jossa pienellä määrällä bensiiniä lämmitetään letkustoa riittävästi polttoaineen höyryttämiseen. Polttoainepullo paineistetaan siihen kuuluvan pumpun avulla ja siten höyrystynyt bensiini palaa kirkkaan sinisenä polttimossa.

Bensakeittimen käyttö on monimutkaisempaa kuin kaasu- tai spriikeittimen käyttö, mutta mekanismi mahdollistaa tehokkaan palamisen kovilla pakkasilla ja ohuessa ilmanalassa vuorilla. Monipuolisuutensa ansiosta bensakeitin sopii erinomaisesti pitkille reissuille, joissa on epävarmaa minkälaista polttoainetta on saatavilla. Keitin vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa ja puhdistamista.

Kuvan bensakeitintä löytyy tästä linkistä

Risukeittimet ja spriipolttimot

Risukeitin on ekologinen valinta retkelle. Risukeitin toimii uusiutuvilla polttoaineilla, kuten risuilla, oksilla, kaarnalla tai vaikka kävyillä. Risukeitin toimii myös hyvänä vaihtoehtona nuotion tekemiselle, jolloin se säästää maaperää. Halutessaan risukeittimeen saa kuitenkin yhdistettyä perinteisiä spriipolttimoita tai polttoainepaloja. Risukeittimet on valmistettu kevyistä materiaaleista ja ne mahtuvat erittäin pieneen tilaan. Risukeitin on verrattavissa avotulentekoon eikä sitä saa käyttää metsä- ja ruohikkopalovaroitusten ollessa voimassa. Risukeittimen käyttöä rajoittavat metsäpalovaroitusten lisäksi muut haastavat sääolosuhteet. Risukeitin on kaasu- ja bensakeittimiin verrattuna hidas tapa kokkailla. Risukeitin sopii hätävarakeittimeksi mökille ja erittäin pitkille vaelluksille, mutta myös vaeltajille, joilla on puristisia vaatimuksia retkilleen.

Osta risukeitin tästä linkistä

Retkikeittimen valintaan vaikuttavia muita tekijöitä

  • Paino - Riippuen matkan tarkoituksesta kannattaa miettiä minkä kokoista ja painoista retkikeitintä haluaa kantaa mukanaan. Pienellä taskukokoisella kaasupolttimolla ja minikanisterilla kiehauttaa nopeat liemet kesken juoksuvaelluksen ja isommalla setillä taas hauduttelee risotot päivälliseksi ja vielä itsetehdyt kinuskit jälkkäriksi. 
  • Veden keittoaika - Veden keittoaika kertoo myös siitä minkälainen keittimen hyötysuhde on. Nopea keitin käyttää myös vähemmän polttoainetta.
    • Seikkailukeitin on tässä suhteessa tehokkain retkikeitin, mutta ei sovellu monimutkaisten reseptien kokkailuun, vaan pääosin pelkästään vedenkeittämiseen.
    • Kaasukeittimellä keittää myös veden suhteellisen nopeasti ja se soveltuu myös oikein mainiosti esimerkiksi ruuan hauduttamiseen.
    • Bensakeittimellä niin ikään veden kiehauttaa suhteellisen nopeasti, ja vieläpä kylmissä olosuhteissa.
    • Risukeittimellä ja spriikeittimellä veden saa kiehumaan, mutta tässä kestää muihi keittimiin verrattuna moninkertainen aika.

          Osta kaasupatruunat ja retkikeittimien tarvikkeet tästä linkistä

          Käytännön vinkkejä

          • Kokkaile keittimellä vain erittäin hyvin ilmastoidussa tilassa ja pidä herkästi syttyvät materiaalit kaukana keittimen liekeistä.
          • Tarkista keittimen tiivisteet, letkut ja muut liittimet ennen kuin sytytät liekin.
          • Pyri käyttämään keitintä mahdollisimman tasaisella pinnalla.
          • Monissa keitinmalleissa on kätevä Piezo-sytytin, mukaan kannattaa silti pakata varalle tulitikut tai sytkäri.
          • Pakkaa mukaan myös pieni monitoimityökalu, jolla voit tarvittaessa korjailla ja kiristellä keittimen ruuveja.
          • Kaasupatruuna kannattaa säilyttää kylmällä ilmalla mahdollisimman lämpimässä, että paine säiliön sisällä pysyy riittävänä. Hyvä tapa on esimerkiksi pakata se villasukkaan makuupussin sisälle tai kantaa sitä lähellä kehoa takin sisällä.
          • Kaasupatruunat tulee kierrättää vaarallisena jätteenä lähimmällä sortti-asemalla.
          • Bensakeittimen polttoainepulloon kannattaa jättää täyttäessä hieman vajaaksi. Polttoaine laajenee lämmetessään ja siten vältät liialliselta paineen lisääntymiseltä polttoainepullossa.
          • Polttoainepullo kannattaa tyhjentää jos sitä säilytetään käyttämättömänä pidempiä aikoja.
          • Puhdistetulla bensallakin on parasta ennen -päivä. Vanhentunut bensa saataa tukkia polttimon suuttimet eikä sitä suositella siksi käytettävän.

          Jos jokin retkikeittimissä jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

          Sähköposti: info(a)treeline.fi

          Puhelimella: 040 0450255

          Tai Instagramissa ja Facebookissa

            Jätä kommentti

            Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.